Community Art Project HEART CONNECTION

Op een dag werd ik wakker en kreeg heel duidelijk door: “Len, jij gaat mensen verbinden met elkaar”. Ik “Uhh….hoe dan?”. Antwoord “Met draad”. Binnen 1 dag had ik de knoop doorgehakt. Het project ging WEEFS heten. Het werd een sociaal maatschappelijk project.
Op het strand bij Dishoek in Zeeland ben ik met de pilot van dit Brei-project begonnen met windkracht 6 in de kleuren van de mediterrane zee. Ik ging mensen verbinden uit alle lagen van de samenleving.
Menige breibelevenissen werden georganiseerd op onverwachte locaties. De deelnemers werden getrakteerd tijdens het breien met voeding voor de ziel: kunst in de vorm van muziek, dans en muziek performance, dichtkunst, film.
Er werd een Stichting opgericht om gelden in te zamelen voor het realiseren van een groot Land Art installatie die uit verschillende delen bestond, aanspoelend vanuit de zee en vervolgens land inwaarts. Breisels als een golf tussen dikke panelen glas van 4/5 meter, van onderen aangelicht met overgangen in de kleuren van de regenboog. Het eerst paneel zou op het strand tegen de duinen geplaatst worden. Het 2e in de duinen, het 3e land indwaarts etc. Het glas van het eerste deel hebben we in de vorm kunnen realiseren. Toen kwam de crisis en stopte de donaties. Een stilte volgde….
Toen kwam de impuls voor de transformatie van het project en ging het over in HEART CONNECTION; het draad kreeg de kleuren van de regenboog; de vorm werd een hart. Achter gesloten deuren van de GGZ instelling Hooghuis, Vrouwengevangenis, Verzorgingstehuis, bij vrouwen van allerlei nationaliteiten die ondersteunt werden door Rode Kruis vrijwilligsters, op kunstroutes in Fort Sabina en een Suikerentrepot is het project verder gegaan. Zeven jaren steeds luisterend waar de wind me ermee naar toe leidde.
De uiteindelijke vorm is geworden: 7 grote harten in de regenboog/chacrakleuren met een boomstam als kern. De harde jaarringen breiden zich uit in zachte jaarringen, vol met de energie van de honderden mensen die dit mede gecreƫerd hebben.
Missie done: mensen uit alle lagen van de samenleving zijn verbonden met mensen die door wat voor reden ook, niet meer in deze samenleving zichtbaar waren. Elk mens is onderdeel van het grote geheel verenigd in het hart bewustzijn.